Monopolul nu este benefic în niciun domeniu. Atunci când sunt alternative, ele generează o concurență motivațională, care duce la perfecționarea serviciilor prestate.

Principiul de bază care stă la baza acestei inițiative este de a asigura accesul la servicii oncologice. Altceva e că această categorie de persoane beneficiază de asistență gratuită, deci ne dăm bine seama că orice serviciu privat care își începe activitatea în domeniul oncologiei va fi foarte limitat din punct de vedere financiar.

director

Dacă e să analizăm experiența colegilor din România, atunci vedem că la Iași, de exemplu, sunt și instituții private și de stat care oferă servicii oncologice și Casa de Asigurări Medicale de la ei contractează atât instituțiile publice, cât și pe cele private. Normele de reglementare acolo sunt foarte clare și bine structurate.

Din acest motiv cred că această modificare legislativă cere după sine și niște reglementări profesionale ca să-l protejeze pe bolnav.

Orice tratament oncologic începe din momentul în care toți medicii vizați se așază la masă și caută cea mai bună metodă de tratament.

Unii bolnavi necesită direct radioterapie și apoi o intervenție chirurgicală, în cazul altora se aplică chimioterapie pre-operatorie. Deci, pentru fiecare tratamentul este individual.

Riscuri

Unicul risc pe care îl văd eu este că nu se vor respecta protocoalele clinice naționale, ceea ce noi deja avem. În lume este o tactică bine stabilită. Chimioterapia se indică de cel care se ocupă cu asta. Sunt necesare măsuri speciale, flaconul este toxic și la deschidere este important să se respecte toate regulile de precauție. La noi în fiecare zi sunt aproximativ 700 de pacienți, deci 700 de soluții trebuie să le dizolvi într-o farmacie special dotată pentru absorbirea vaporilor toxici, îmbrăcat în haine speciale.

Specialiști

Noi avem radioterapeuți pe care-i numărăm pe degete, iar la noi în țară nici măcar nu se face instruirea lor. Toți învață peste hotare și pleacă cu suportul diferitor proiecte.

Sigur că există riscul ca medicii noștri să plece în sectorul privat. De aceea, eu zic că această lege este bună, dar ea are nevoie de reglementări. Trebuie să evităm cazurile de malpraxis. Să nu ne întâmple că vom avea servicii mai multe, dar necalitative.

Serviciul de anatomie și patologie de la noi este cel mai dotat, deoarece avem aparate japoneze performante. La noi sunt trimise tumori extirpate din alte instituții și colegii spun că ele au fost extirpate în limita cancerului, deci nu a fost intervenție radicală, organul nu a fost operat în limita țesutului sănătos. Acel om însă nu știe despre asta și nu a văzut. Atunci când tumoarea este adusă la morfologie noi vedem că s-a lucrat în așa mod că din ea a mai rămas pe țesutul sănătos. Dacă te apuci de oncologie trebuie să fii foarte pregătit.

CNAM va oferi bani, dar ei nu vor oferi banii necesari care să acopere cheltuielile în 3 sau 4 instituții. Asta a spus și în cadrul ședinței Comisiei parlamentare domnul Ghenadie Damașcan (responsabil de relațiile cu prestatorii din cadrul CNAM) și asta este cea mai mare îngrijorare a Institutului Oncologic.

Noi la Institutul Oncologic am investit foarte puțin în baza tehnico-materială, pentru că toată suma pe care o primim este alocată pentru medicamente și articole sanitare, pe toate serviciile necesare pentru a presta servicii. Acum, în sfârșit, avem foarte multe proiecte în derulare. Suntem susținuți de Agenția Internațională de Reglementare Atomică și în ianuarie vom primi primul dispozitiv nou pentru radioterapie. Din toamnă cred că vom primi un accelerator liniar nou.

Omul trebuie să aleagă unde vrea să se trateze și nu trebuie să existe monopol, dar trebuie să ne asigurăm că vor exista standarde unice.

e-sanatate.md

Sfatul Medicului