Instituţiile medicale din Chişinău devin tot mai moderne. Astăzi, Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a redeschis după reparaţie capitală două secţii de chirurgie.

Pacienţii sunt încântaţi de condiţii, iar autorităţile speră să renoveze cât mai multe instituţii. Pentru reparaţie s-au cheltuit peste 5,4 milioane de lei, iar o parte din bani vine din bugetul municipal.

"S-a reparat practic tot. Începând de la podea, pereţii, tavanul, totul absolut. Menţinând numărul de saloane şi numărul de paturi a secţiei, am trecut la trei paturi în secţie ca să fie şi condiţii pentru pacienţi şi comod de activat", a spus şeful Secţiei Chirurgie Aseptică, Iurie Țugui.

Pacienţii au rămas impresionaţi de renovări.

Angajaţii instituţiei spun că în aceste condiţii şi munca este mai uşoară.

"E luminos, e aranjat, cu gust, sunt comodităţi, e normal, îmi place", a zis asistenta medicală Vera Țurcanu.

Lucrările de reparaţie au fost finanțe din bugetul Consiliului Municipal Chișinău şi din fondurile instituţiei medicale.

"Numai în acest bloc am planificat şi deja suntem în proces de finalizare a patru secţii. Dintre care aţi văzut deja două secţii de chirurgie, săptămâna viitoare se redeschide secţia de medicină internă şi încă peste trei săptămâni, secţia de primiri urgenţe", a precizat directorul IMSP Spitalului Clinic Municipal Nr.1, Iurie Dendiuc.

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale speră că în aceste condiţii pacienţii se vor putea însănătoşi mai repede.

"Am văzut procesele care se petreceau aici şi acum chiar bucură ochiul să văd câteva secţii renovate la standarte europene, foarte luminoase, foarte curate, cu mobilier nou, cu unele echipamente noi", a menționat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

Alături de alte două instituţii medicale, spitalul municipal nr.1 urmează să devină unul regional.

"Pentru mine este o prioritate ca aceste spitale să le pregătim de pe acum, ca să poată prelua acest efort mare care va cădea pe umerii acestor instituţii medicale", a concretizat şeful Direcţiei Sănătate a Municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu.

Anual în cele două secţii de chirurgie ale spitalului municipal nr.1 sunt tratați peste 2.500 de pacienți și efectuate peste 1.300 de operații.

prime.md

Sfatul Medicului