În contextul demisiei sale de către Igor Dodon, ex-ministra sănătăţii a comentat această acţiune, rezumând cele mai importante activităţi ale ei, dar și, postând imagini cu colectivul de la Ministerul Sănătății.

Potrivit Ruxandei Glavan, această decizie era una evidentă, în contextul reformei Guvernului.

”Am deținut funcția de ministru al Sănătății din iulie 2015, până în iulie 2017. În această perioadă, am acționat doar în interesul lucrătorilor medicale și al cetățenilor. Am depus eforturi alături de colegii mei, pentru a îmbunătăți situația din sistemul medical. De asemenea, mă bucur că am reușit să le dăm bătăi de cap unor grupuri de interese, care confundau bugetul public cu banii din buzunarele proprii. Și cel mai important – sunt mândră că am reușit să intervin în situații concrete pentru a salva vieți puse în pericol de factori neprietenoși pacientului”, a comentat Ruxanda Glavan.

Ex-ministra Sănătăţii a recunoscut că au mai rămas multe de făcut în sănătate.

„Dar până la urmă îmbunătățirea sistemului este un proces continuu. De asemenea, plec mândră de faptul că în toată această perioadă am reușit promovarea unor politici în interesul pacienților și am menținut un dialog eficient cu lumea medicală. Îmi pun toată speranța că echipele succesoare vor duce la bun sfârșit lucrurile bune pe care le-am început eu și colegii mei".

Ruxanda Glavan a menţionat că conducerea Ministerului Sănătății a fost preluată de ea într-o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul de sănătate și pacienți. Mai mult, ex-ministra şi-a depănat câteva dintre succesele ei.

"În noiembrie 2015, am majorat rata de compensare până la 70 la sută pentru patru grupuri de medicamente antihipertensive. Iar un an mai târziu, în octombrie 2016, am suplimentat lista medicamentelor compensate cu încă 65 de titluri. În premieră, au fost compensate într-un cuantum de o 100 de procente medicamentele pentru toți copiii. Până în octombrie 2016, medicamente compensate erau eliberate doar copiilor de până la cinci ani. Deja în iulie 2017, lista a fost extinsă cu încă 12 denumiri internaționale comune.

Din aprilie 2017, în premieră, cuplurile infertile, care dețin poliță de asigurare medicală, pot solicita gratuit o procedură de fertilizare in vitro. Până în prezent, pentru 30 de femei au fost eliberate bilete de trimitere pentru efectuarea gratuită a procedurilor de fertilizare in vitro. Primele rezultate deja sunt: o femeie a rămas însărcinată cu gemeni.

Și în final, în iulie 2017, Ministerul Sănătății a descentralizat serviciul de endoprotezare la șold și genunchi. Ca urmare, aceste intervenții vor putea fi realizate, în premieră, de către medicii traumatologi-ortopezi din spitalele din Bălți, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hânceşti, Căuşeni, Cahul şi Comrat. În acest scop, 30 de specialiști au început să facă stagii în România şi Turcia. Până la finele anului 2017, în spitalele raionale vor fi efectuate 450 de artroplastii".

point.md

Sfatul Medicului