Soluții anti-caniculă în stradă, în plină arșiță! Corturile salvatoare au fost instalate în cele cinci sectoare din Chișinău, în Cahul, Bălți și Comrat. Oamenii își pot potoli setea cu un pahar de apă, iar cei care au nevoie de ajutor medical sunt consultați de specialiști.

Corturile anti-caniculă sunt active de la ora 11.00 până la ora 18.00.

„Oamenii aici pot beneficia, în primul rând, de apă. De îngrijiri medicale în cazul în care se simt rău. Vor fi angajaţii DSE care le vor acorda asistenţă necesară, iar în caz de situaţii de risc vor fi apelate serviciile 903”, a declarat Liliana Pușcașu, ofițer de presă DSE.

Locuitorii Chişinăului salută instalarea punctelor anti-caniculă și spun că acestea vor fi de mare folos, în special, persoanelor care au decalaje ale tensiunii arteriale.

”Fiecare a doua femeie are probleme cu tensiunea arterială. Și eu tot am asemenea probleme. Iată de ce este bine că în asemenea corturi este apă și își poți măsura tensiunea”.

„Ideea este foarte bună. Sunt mulți oameni în etate, care au de suferit din cauza temperaturilor ridicate. Noi, de regulă, ne luăm de acasă cele necesare, dar dacă vor fi corturi anti-caniculă, va fi bine”.

„Este o idee foarte bună. Benefica şi utilă. Sper să fie de folos locuitorilor capitalei”.

Pentru a face față acestor temperaturi ridicate, oamenii spun că au grijă, în primul rând, ca sticla de apă să nu lipsească din geantă.

„Beau apă. Mereu am o sticlă cu mine. Dimineața - pastile. Pe cap îmi pun o pălărie. Hainele sunt ușoare, din bumbac. Ca să putem trece mai ușor peste aceste zile caniculare. Seara, desigur, facem duș”.

„Am ieșit afară, deoarece în apartament este foarte cald. Iau apă și beau pe drum. Încerc să mă îmbrac în haine ușoare, din bumbac și să merg pe la umbră. O asemenea caniculă este grea pentru noi. Dacă ne-ar da Dumnezeu niște ploaie...”

Specialiștii spun că temperaturile înalte din aceste zile ar putea dăuna, în primul rând, copiilor și vârstnicilor, dar și celor care suferă de boli cronice. Medicii vin cu un șir de recomandări pentru a evita orice risc.

„Dacă serviciul îţi impune să stai în stradă pe vreme caniculara trebuie să se asigure cu un port al îmbrăcămintei mai lejer, mai deschis la culoare, din pânze naturale. Obiceiul alimentar trebuie să fie mai lejer. Să consume mai multe fructe și legume. Să minimalizăm consumul cărnii şi al mâncărurilor condimentate. Este o normă pentru toată lumea să aibă o sticlă de apă cu ei”, recomandă medicul de familie Olivia Chironda.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prevede pentru această săptămână maxime de până la 37 de grade. Codul Galben de caniculă este valabil până pe 1 iulie.

realitatea.md

Sfatul Medicului