Îşi trăiesc viaţa în suferinţă, dar nu încetează să spere că se vor face bine. Vorbim despre copiii cu boli incurabile, care vor beneficia de asistenţă medicală calitativă. Micuţii vor primi tratament în primul Centru de îngrijiri paliative pediatrice, care a fost deschis în localitatea Isacova, Orhei. Noua casă a speranţei a fost construită cu ajutorul Fundaţiei Filantropice Angelus Moldova, relatează Mesager.

Construcţia primului Centru de îngrijiri paliative pediatrice, care este unic şi în regiune, a început în primăvara anului 2017. Într-un timp record, acesta este gata să-şi primească micii pacienţi. Mai mult, proiectul a fost gândit în aşa fel încât părinţii să poată fi oricând alături de copii.

„Cu trei ani în urmă am făcut transplant de ficat. Acum datorită echipe Hospice vrem să venim la Centrul de îngrijire paliativă, pentru a trece un tratament”, spune Lidia David, mama unui copil care va beneficia de serviciile Centrului.

Potrivit reprezentanţilor Fundației „Angelus Moldova”, deschiderea Centrului va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei. Mai mult, copiii vor beneficia de serviciile medicilor instruiţi în domeniul îngrijirilor paliative, dar şi ale psihologului.

„Acest Centru va avea 15 paturi pentru copii cu boli incurabile, iar durata plasării acestor copii va fi de minimum 14-15 zile, iar în ceea ce priveşte durata maximă, nu ne-am gândit la acest capitol. Vom lucra şi vom vedea care vor fi necesităţile, dacă va fi nevoie poate chiar şi o lună de zile sau poate chiar şi mai mult”, a menționat directorul Fundației „Angelus Moldova”, Valerian Isac.

Între timp, reprezentanții Ministerului Sănătăţii susţin că va oferi în continuare suport pentru ca aceşti copii şi familiile lor să ducă o viaţă mai bună. Potrivit datelor statistice, anual în Moldova au nevoie de îngrijiri paliative aproximativ 25 de mii de persoane.

trm.md

Sfatul Medicului