Într-o mână țin pixuri și creioane, iar în alta - perfuzii. Soarta copiilor bolnavi de cancer este nemiloasă, dar ei nu-și pierd optimismul și visează cu ochii deschiși la ziua, în care vor ajunge specialiști cu renume. În condițiile în care programul de tratament nu le permite să ajungă la școală, un parteneriat dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății a făcut să vină școala la ei.

Între două injecții și câteva pastile, copiii de la Spitalul Oncologic își fac temele la matematică, istorie sau geografie.

Acest băiat are 17 ani. Din cauza bolii, care i-a răpit copilăria, tânărul a fost nevoit să renunțe la școală. La Spitalul Oncologic a descoperit o lume nouă, care l-a atras din primele clipe: „Învățăm. Învăț cu profesoara asta de aproape un an. E interesant. Discutăm despre Țara Moldovei și despre Antichitate”, spune adolescentul.

 

Pentru că stările de bine sunt o raritate, iar boala îi poate juca feste în orice moment, băiatul profită de fiecare clipă de studiu:

„Azi am vrut să învăț. Nu în fiecare zi am posibilitate. Uneori îmi este rău. Nu contează în ce stare ești și unde ești. Dacă ți se oferă șansa, trebuie să înveți”, susține tânărul pacient.

Nicoleta are 15 ani, iar ultimele 12 luni și le-a petrecut la spital. Fata spune că visează să ajungă un bun profesionist, de aceea depune mult suflet la fiecare materie:

„Vreau să realizez ceva în viață, ca să ajung om mare și să-mi pot continua studiile. Chiar dacă sunt la spital, eu merg în același pas cu colegii mei de clasă”.

Directorul Institutului Oncologic susține că în timp se consolidează relații de prietenie dintre pacienți și profesori: „Sunt copii care deja se externează din Institutul Oncologic, pleacă acasă, dar solicită să-și continue studiile aici. Vin în pofida faptului că sunt în clasa a VII, VIII. Cred că s-au creat niște relații de încredere”, spune Larisa Catrinici, directoarea Institutului Oncologic.

Un exemplu în acest sens este Ruslana. La doar 12 ani, fata duce o luptă acerbă cu boala. Spune că vrea să se facă profesoară de engleză, de aceea nu ratează nicio lecție de la spital:

„Am fost externată, dar oricum vin aici la lecții, pentru că îmi este contraindicat să merg în locuri aglomerate. Eu nu uit materia pe care am învățat-o până acum. Mă bucur că pot să învăț aici, pentru că sunt în același ritm cu colegii mei de clasă”.

Mai ales că fiecare elev-pacient are parte de o abordare specială din partea profesorilor: „Sunt abordări individuale, ceea ce este foarte important pentru copil. Sunt niște condiții relaxante pentru ochi, care îl fac pe copil să uite de boală și îi încurajează pe părinți că tratamentul va rezolva problemele.

La rândul lor, dascălii de la Spitalul Oncologic spun că fiecare zi de studiu este o adevărată provocare pentru ei. Deși predau teme la catedră, profesorii recunosc că au multe de învățat de la discipolii lor: „Acești copii sunt atât de puternici, trec prin atâtea încercări! Uneori, ies de la muncă cu ochii plini de lacrimi. Îmi dau seama cât le este greu, cât de mult luptă și, totuși, rămân ei înșiși și merg doar înainte”, spune Larisa Catrinici.

„Eu încerc să învăț de la ei. Nu ei îi învăț pe ei. Ei îmi dau în fiecare zi lecții. Să vedeți cât sunt de ingenioși, de bravo și cât curaj au. Ei devin atât de înțelepți aici”, susține Marina Casap, profesoară de limba română.

În prezent, 20 de copii bolnavi de cancer beneficiază de serviciile Centrului Educațional de la Institutul Oncologic.

realitatea.md

Sfatul Medicului