Unele simptome ale cancerului pot fi pe cât de neașteptate, pe atât de îngrijorătoare.

Cazurile de cancer ale gurii sunt în creștere în Marea Britanie, ratele de îmbolnăvire dublându-se în ultimul an, arată datele statistice. Aproximativ 3.034 de persoane și-au pierdut viața din cauza cancerului bucal anul trecut, o creștere de 20% în ultimii cinci ani, arată datele Oral Health Foundation. Aproape 9.000 de cazuri au fost diagnosticate în 2021, o creștere de 34% față de acum zece ani. Deși unul dintre cele mai comune semne este un ulcer care nu se vindecă, ar putea exista și un simptom pe care îl puteți gusta, transmite dcnews.ro.

Medicii de la Cancer Research UK au avertizat că persoanele care dezvoltă cancer în cavitatea bucală au adesea sângerări în gură. Deci, dacă simți gust de sânge și există urme de sângerări însoțite de o amorțeală, ar trebui să vorbiți cu medicul de familie. Deși acesta este unul dintre semnele mai puțin întâlnite, există alte câteva mai frecvente pe care trebuie să le cunoașteți.

1. Ulcerele

Un ulcer neînsoțit de alte simptome nu este de obicei o problemă și va dispărea în câteva zile. Dar dacă nu se vindecă, atunci experții spun că acesta este un semn comun al cancerului de gură.

2. Durerea

„Durerea, disconfortul sau umflăturile din gură care nu dispar sunt celălalt simptom frecvent al cancerului de gură”, precizează ghidul cercetătorilor britanici.

3. Pete roșii sau albe

Modificările din gură ar putea fi un semnal al cancerului bucal, au spus experții. Acestea includ pete roșii, cunoscute sub numele de eritroplazie, și pete albe numite leucoplazie. Acestea nu sunt canceroase, dar dacă nu sunt tratate ar putea duce la îmbolnăvire, au explicat specialiștii.

Medicii au declarat că astfel de semne pot fi, de asemenea, cauzate de afte.

"Peticele albe se descuamează de obicei, lăsând pete roșii dureroase să se ivească. Dacă luați un tratament antifungic și petele dispar, nu au legătură cu cancerul", adaugă site-ul CRUK.

4. Probleme la înghițire

Dacă aveți dureri când mâncați, o senzație de arsură la mestecat sau probleme la înghițire, atunci acestea ar putea fi cauzate de cancerul bucal. Alte semne includ senzația că mâncarea se lipește în gât și nu trece prin esofag. 

5. Probleme de vorbire

Cancerul bucal sau cel dezvoltat în gât poate afecta vocea, au spus experții organizației de caritate.

„Vocea poate suna diferit. Poate fi mai liniștită, răgușită sau sună ca și cum ai fi răcit tot timpul. Sau pot apărea dificultăți în a pronunța unele sunete”, afirmă ghidul CRUK.

dcnews.ro

Sfatul Medicului