Salariul mediu al unui medic care activează în instituțiile medicale de stat din Italia este de 2 500 de euro pe lună. În schimb, cursurile de perfecționare sunt contra pată.

Totodată, medicii care urmează un curs rezidenţiatul primesc burse, circa 22 700 de euro pe an, şi au dreptul la venituri suplimentare (gărzi plătite) ce nu depăşesc 7800 de euro pe an, spune Eduard Gherciu, medic în Italia, originar din satul Izbişte, Criuleni într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Acesta afirmă că la acest moment în Italia îşi exercită oficial profesia 323 de medici şi 14 stomatologi, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Colegiilor medicilor şi stomatologilor din Italia (FNOMCeO).

Întrebat dacă medicii din Italia primesc cadouri sau alte plăți neoficiale din partea pacienților, Eduarg Gherciu afirmă:

„În Italia, onorariile pentru prestaţiile sanitare corespund tarifelor recomandate de Ministerul Sănătăţii. Este obligatorie eliberarea recipisei sau facturii. Încălcarea regulamentului este calificată ca evaziune fiscală, iar amenzile aplicate de Garda Financiară sunt foarte mari, ca să nu mai vorbim despre sancţiunile aplicate de Colegiile teritoriale ale medicilor şi stomatologilor, care aplică interdicţii de exercitare a profesiei de la o lună până la anularea completă a autorizării de exercitare”.

— Cei plecaţi din R. Moldova la muncă în Italia, deseori ilegal, beneficiază sau nu de asistenţă medicală acolo?

Persoanele care se află ilegal în Italia beneficiază gratis de asistenţa medicală de urgenţă. Şi asistenţa medicală de ambulatoriu (medicina de familie) este accesibilă celor care se află ilegal în Italia. Pentru a avea un medic de familie, este suficient de prezentat un document de identitate la ghişeul respectiv al ambulatoriului ATM. Este completată o fişă personală cu un cod sanitar provizoriu pe un termen de 6 luni, care permite înscrierea la un medic de familie. Acesta consultă fără plată şi prescrie investigaţii şi medicamente.

zdg.md

Sfatul Medicului