Peste 500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Europa în luna ianuarie 2017, iar pînă în prezent numărul a crescut simţitor. Cele mai mari focare de pojar sînt în România şi Italia.

Cele mai mari focare de pojar din Europa se află în România şi Italia, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează descopera.ro.

În România au fost raportate peste 3400 de cazuri de rujeolă şi 17 morţi din ianuarie 2016 pînă pe 10 martie 2017. Majoritatea cazurilor au apărut în zonele în care imunizarea este extrem de mică. Conform acestui raport, cele trei genotipuri de rujeolă au început să se răspîndească în România din luna ianuarie 2016, nefiind prezente pe teritoriul ţării anterior. În urma analizelor de laborator şi a testelor epidemiologice, experţii vor identifica originile infecţiei.

Rata vaccinării din România a scăzut drastic în ultimii ani, în mare parte din cauza unor activişti care militează pentru interzicerea vaccinurilor, potrivit Mediafax.

Italia se află locul doi ca rată a infecţiilor cu pojar, nivelul vaccinării a scăzut în ultima perioadă sub pragul de 95%, impus de OMS.

Pojarul este un virus extrem de contagioas care poate provoca boli grave. Deoarece virusul este endemic, se poate răspîndi în majoritatea zonelor de pe glob, chiar dacă acestea au eliminat boala din rîndul populaţiei. Orice persoană nevaccinată, indiferent de vîrstă, poate contracta boala. OMS a sfătuit autorităţile pentru sănătate din fiecare ţară să implementeze măsurile de vaccinare pentru evitarea unei epidemii grave.

realitatea.net

Sfatul Medicului