La Chișinău va avea loc, în premieră, forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est (SEEHN). Evenimentul se va desfășura în perioada 3-4 aprilie și va întruni miniștri, viceminiștri și șefi de direcție din cadrul Ministerelor Sănătății ai statelor membre SEEHN: Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Israel, Moldova, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia.

 Oficialii vor semna o declarație prin care își vor asuma responsabilitatea să implementeze obiectivele stipulate în Agenda  pentru dezvoltare durabilă 2030, aprobată de ONU.

În cadrul forumului, miniștrii Sănătății vor discuta despre povara socială și economică a bolilor netransmisibile, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, impactul migrației și a situației economice asupra sănătății publice și colaborarea transfrontalieră în domeniul sănătății publice.

Miniștrii Sănătății vor adopta o declarație care prevede cooperarea în domeniul reducerii ratei mortalității materne, a nou-născuților și a copiilor cu vârsta de până la cinci ani. De asemenea, vor întreprinde acțiuni pentru a combate infecția HIV, tuberculoza și hepatitele virale.

Alte obiective prevăd măsuri comune de prevenire a bolilor cronice, a consumului de alcool și droguri, îmbunătățirea calității asistenței medicale, asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă,  medicamente și vaccinuri.

La forum vor participa reprezentanți ai Guvernului  Republicii Moldova, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Regiunea Europeană, Zsuzsanna Jakab, și vice-secretarul general al Consiliului Regional de Cooperare, Gazmend Turdiu.

SEEHN a fost instituit în 2001. Statele membre și-au asumat responsabilitatea să întreprindă măsuri comune pentru îmbunătățirea sănătății publice în spațiul est-european. Cooperarea în cadrul rețelei prevede implementarea documentelor europene, care reglementează măsurile de asigurare a calității și echității în domeniul sănătății.

Miniștrii Sănătății din statele membre ale SEEHN se întrunesc o dată în cinci ani. Forumul de la Chișinău va fi al patrulea de la fondarea rețelei.

realitatea.md

Sfatul Medicului