Nicolae Furtună, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică și șef al Comisiei de investigare, formată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, spune că scandalul datelor neveridice despre vaccinare este o palmă dată sistemului de sănătate. Gravitatea cazului rezidă din faptul că falsurile vin din interiorul sistemului. Furtună este sigur că vinovații vor fi găsiți.

Domnule Furtună, ce a reușit să afle Comisia până la acest moment?

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mergem la Strășeni, după ce ne-au sesizat colegii de acolo. Pe noi ne-a interesat documentația medicală, dar am fost și în instituțiile de învățământ. Acolo au fost identificate niște fișe medicale care, haideți să spunem, că au miros a falsificare. Vă explic de ce spun asta. Ca să spunem acum că acestea sunt falsificate în proporție de sută la sută, atunci este nevoie de mai multe dovezi. Aici este un lanț întreg de documente medicale, noi trebuie să stabilim legătura dintre ele și să identificăm falsul. Mai mult, după buchia legii nu eu sunt reprezentantul instituției care trebuie să stabilească faptul în sine de falsificare. Acest lucru trebuie făcut de organele competente. Eu sunt medic, nu sunt în drept să fac constatarea faptului falsificării. Ceea ce noi am identificat este un posibilă constatare a falsificării.

Ce înseamnă „miroase a falsificare”?

Uitați un simplu caz – satul e mic, lumea se cunoaște foarte bine. Atunci când mama refuză ani la rând să vaccineze copilul, atunci eu în calitatea mea de medic de familie știu că mama cutare nu și-a vaccinat niciodată copilul. Și mă pomenesc în ziua când mama respectivă vine la grădiniță cu certificatul de vaccinare completat. Cum credeți? Cum e posibil așa ceva?

Adică avea trecute toate vaccinurile, prevăzute în calendarul obligatoriu de imunizări?

Da, și evident că stârnit dubii. Și când începi să mergi pe lanț mai departe după pașii făcuți, ajungi să identifici o groază de incertitudini. Haideți să luăm un exemplu – copilul are trei ani. Teoretic, el putea primi vaccinurile în diferite instituții medicale. Legislația permite ca copilul să fie vaccinat în altă instituție medicală, decât instituția unde este înregistrat după locul de trai. Vă dau un exemplu – dacă mama cu copil mic de un an, când trebuie să i se administreze ROR, se află în Edineț și nu la Chișinău, unde este înregistrată la medicul de familie, atunci ea poate solicita vaccinarea la medicul din Edineț, iar asta este absolut legal. Acum, să descâlcești acest ghem și să ajungi la o concluzie certă, cere mai mult timp.

Cât ar putea dura? O lună, două? Sunteți doar patru membri în echipă

Da, suntem doar patru și imaginați-vă că noi avem serviciu de bază. Doamna Tomacinschi este director de clinică, eu sunt vicedirector la Centrul Național de Sănătate Publică, restul au și ei funcții.

La Strășeni s-a consumat subiectul. Ce ați găsit acolo?

Nu știu dacă cineva este gata să vorbească despre amploarea acestui fenomen. Chiar dacă noi o să identificăm niște cazuri, asta nu înseamnă că noi o să identificăm toate cazurile. Eu totuși cred, și cumva sunt sigur, că nu este unul de amploare. Noi avem un nivel de acoperire destul de înalt al vaccinărilor.

Ce s-a schimbat, de brusc au apărut cazuri atât de evidente?

Articolul 52 din Legea privind supravegherea de stat a Sănătății Publice condiționează accesul copiilor în instituțiile de învățământ în lipsa vaccinării. Problema în cauză a apărut după ce șefii de grădinițe, educatorii, lucrătorii medicali au început să realizeze problema și să ceară mai insistent aceste certificate. Eu am primit mai multe telefoane și am fost întrebat dacă e corect ca în listă să fie trecut copilul pentru includerea la grădiniță, cu condiția ca mama să inițieze procedura de vaccinare. E corect ca ei să condiționeze, adică să admită copilul, dar să verifice ca la timpul indicat să-și administreze următoarea doză. Mama a făcut un pas către vaccinare și noi, la rândul nostru, facem un pas spre acceptarea copilului, căci și asta înseamnă pentru ea o mare încurajare. Tind să cred că anume cerința asta, venită din interior, a pus părintele în situația când el a trebuit să găsească o soluție. Este adevărat că părintele a găsit, în acest caz, soluția mizerabilă – de a identifica persoana care a acceptat să falsifice datele de vaccinare. Așa îmi explic eu cele întâmplate, dar urmează să vedem.

Cu ce ați plecat de la Strășeni? Câte cazuri ați identificat?

Nu am cifrele în față.

Sunt până la 10, peste 10?

Până la zece, dar nu asta contează. E foarte grav dacă este măcar și un singur caz și explic de ce. Gravitatea acestei probleme, din punctul meu de vedere, rezultă din câteva circumstanțe. Prima este că vorbim de fals de acte – documentația medicală și orice act unde sunt trecute imunizările sunt acte medicale. Este un act juridic și, dacă vreți, este un act financiar, pentru că vaccinul costă. Al doilea aspect – lucrătorul medical lipsește copilul de dreptul de a fi vaccinat. Îl vaccinează, după cum spunem noi, cu pixul. Al treilea aspect este că acest lucrător medical a compromis tot ce înseamnă sistem medical, la care s-a lucrat ani de zile și la care au contribuit foarte mulți oameni, a compromis procedura de imunizare ca măsură a statului de protecție și profilaxie, și-a compromis colegii. Marea majoritate a medicilor de familie sunt oameni responsabili și care realizează ce înseamnă imunizarea și cât de importante sunt acestea. Este o palmă dată sistemului de sănătate, anume din cauza faptului să vine din interiorul sistemului. Noi vom ajunge oricum la un final și vom identifica cei care au făcut asta.

Subiectul imunizărilor este și așa unul foarte sensibil. Noi și așa ne confruntăm acum cu multe probleme – aceste campanii antivaccinale care sunt atât de agresive și grosolane, lipsa cadrelor medicale, unii jurnaliști care sunt neinformați și toarnă apă la moară etc. Toate aceste aspecte fac procesul de imunizare foarte complicat. Și iată în așa condiții din interiorul sistemului de sănătate vine „cireașa de pe tort”. Când un preot, un primar, un reprezentant al unei confesiuni religioase ar face astfel de lucruri, ar putea fi cumva înțeles. Când nu ești lucrător medical, normal că nu ești suficient de bine pregătit. Din partea oamenilor din sistem este inadmisibil.

Confirmați că medicii de familie din cadrul unei clinici private sunt implicați?

Noi vorbim de mai multe instituții publice și da, figurează și o clinică privată. Dacă eu aș avea acum dovezi clar le- aș da și numele. Atâta timp cât există prezumția nevinovăției, trebuie să o respectăm. La acest subiect însă revenim și vă asigur că vom da și nume și o s-o facem fără ezitări.

Cât de departe puteți merge cu ancheta? Se poate ajunge la numele medicului?

Noi ne propunem să ajungem la persoană, identificarea persoanei nu ne ajută cu nimic. Nu e corect să numești instituția în acest caz, pentru că nu toți doctorii trebuie să răspundă pentru unul.

Puteți face asta?

Noi trebuie să analizăm parafele, căci fiecare medic are parafă individuală, unde se regăsește numele și numărul de diplomă.

Din informațiile pe care le avem acestea au fost răsucite la aplicare și asta ar face complicată procedura de identificare

Să asigur că vom găsi persoanele în cauză. Am convingerea că vom duce acest caz la bun sfârșit. Ceea ce s-a întâmplat vorbește despre o problemă gravă din sistemul de sănătate și anume comunicarea. Mulți doctori au trecut prin sistemul sovietic de educare. Toți susțin într-un glas că misiunea sfântă a doctorului este să trateze. Nu-i adevărat – doctorul trebuie să educe și să educe astfel încât să-ți rămână foarte puțin de tratat. Nu contează care e subiectul despre care tu comunici cu pacientul, contează felul în care o faci și trebuie comunicat astfel încât pacientul să devină cult și educat. Ca el să știe că nu trebuie consume zahăr nu de aceea că-i scump la magazin, dar că e în grupul de risc de dezvoltare a diabetului. Așa e și în cazul imunizărilor și oricăror altor subiecte de sănătate. Iată în aspect de comunicare, medicii noștri rămân în urmă și regret enorm acest lucru.

Credeți că la mijloc este un business? Aceste certificate sunt eliberate în schimbul unor sume de bani?

Nu-mi închipui cum ar face și explic ce. Eu nu cred că părintele care a venit la medicul cutare cu cerința de a-i falsifica certificatul a intrat aleatoriu la oricare medic și i-a zis: fă-mi. E un risc enorm, pentru că nu știi omul. Dacă însă îl știi, înseamnă că ți-e cunoscut – rudă, cumetru etc. De la neamuri bani nu se iau. Nu văd o legătură logică.

Ce-ați vrea să le spuneți doctorilor implicați?

În primul rând că au pus într-o situație proastă colegii lor din asistența medicală primară, care își fac bine treaba. E o palmă întregului sistem de sănătate. Bănuiesc că n-au realizat că este un caz grav și că trebuie să-și asume responsabilitatea pentru pasul făcut. Statul a înțeles că trebuie să-și protejeze cetățenii și a făcut acest lucru prin Programul Național de Imunizări pentru care se alocă anual peste 20 de milioane de lei. Acesta este instrument de intervenție în sănătatea publică. Persoana care a îmbrăcat halatul alb, indiferent de convingerile sale și percepțiile asupra lumii, el este obligat să respecte politicile de sănătate ale statului. Dacă falsificarea începe din interiorul sistemului de sănătate, ce mai putem cere de la părinți?

Care este acum acoperirea cu vaccinuri în Republica Moldova?

Dacă e să ne uităm la anii 2008-2009, atunci noi am avut pe toate pozițiile acoperire vaccinală de peste 95 la sută, așa cum prevăd obiectivele Organizației Mondiale a Sănătății. Am avut și sub 99 la sută. Apoi a început o tendință de descreștere. Noi am rămas pe parcursul acestor ani cu un nivel de peste 95 la sută doar pentru BCG, dar am avut și 97, 3 acoperire. Pe celelalte poziții avem o situație mai delicată, unde există o acoperire de aproximativ 90 la sută. Este o descreștere continuă, cu excepția anului 2016 când am reușit să înregistrăm creșteri ușoare pe mai multe poziții.

Vă mulțumesc pentru acest interviu!

Autor: Irina Papuc

e-sanatate.md

Sfatul Medicului