După 60 de ani de muncă în domeniul medicinei legale, în acest an s-a învrednicit de Premiul Național la categoria știință.

A scris peste 600 de publicații științifice, multe dintre ele în domeniul care i-a dominat practic viața. Deși a evitat să vorbească despre medicina sportivă din Moldova știe foarte bine ce se întâmplă cu ea și cum a evoluat. La cei 81 de ani continuă să predea la Catedra de Medicina Legală și spune că va continua să educe generații de specialiști în domeniu, atât cât îl vor mai ține puterile. Ne-a mai mărturisit că își iubește enorm țara și speră că autoritățile se vor implica mai mult în dezvoltarea ei și menținerea tinerilor specialiști acasă. Despre medicina legală în Moldova, cât de dezvoltată este astăzi, despre patriotism, adevăr și calitatea specialiștilor din sănătate, am discutat într-un interviu cu Gheorghe Baciu, doctor habilitat în științe medicale și profesor universitar la catedra Medicină Legală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Domnule Baciu, ați trecut de 80. Unde mai găsiți puteri să faceți atâtea lucruri – să scrieți cărți, să țineți cursuri la Catedră. Nu v-ar plăcea să vă bucurați de viață, acum la bătrânețe, fără prea multe griji?

O să mă odihnesc când voi pleca în lumea celor drepți. Cât pot merge însă, mai activez. Am început să lucrez pe 15 iulie 1954. Nu aveam nici 18 ani. Stagiul medical al meu e de 54 de ani. În anul 1957 am intrat la Institutul de Medicină și nouă ani mai târziu am finalizat studiile. În anul VI am ales să fac specializare în medicină legală, deoarece atunci era lipsă de medici. Apoi am făcut doctoratul și am început să lucrez la Catedra de Medicină Legală, unde sunt și astăzi.

De ce totuși nu vă odihniți?

Așa s-a întâmplat că am avut două soții și ambele au decedat. Când aveam 70 de ani a decedat cea de-a doua soție. Avea cancer. Atunci m-am dus la ministrul Gherman (n.r. Andrei Gherman) ca să-l rog să mă elibereze din postul de director al Centrului de Medicină Legală. Pentru mine era destul. Dânsul m-a rugat să mai muncesc puțin. Abia peste doi ani am plecat totuși din proprie inițiativă și am rămas să profesez la Catedra Medicină Legală.

De ce ați ales medicina legală?

Pentru că aici pot să predau teorie, dar și practică.

Din câte știu l-ați cunoscut pe Nicolae Testemițanu?

Da. Pe atunci el era medic-șef al Spitalului Clinic Republican. Eu m-am dus ca să mă angajez la lucru. El mi-a spus să trecem de prima sesiune, apoi va decide. Ulterior am lucrat în traumatologie. Când dumnealui a devenit rector, am susținut examenul la dânsul. A fost primul care s-a adresat grupei mele de la facultate și ne-a întrebat cine dintre noi vrea să vorbească în limba maternă. Am răspuns imediat – eu.

Cum vi-l amintiți pe domnul Testemițanu?

A fost o persoană cum rar mai întâlnești. A fost un om deștept, care știa ce spune și ținea la oamenii Moldovei. A fost o personalitate eminentă. Eu am scris o carte pe care i-am dedicat-o și încă multe alte articole, pentru că el chiar a meritat asta.

Ați avut de suferit din cauză că ați promovat valorile naționale?

Puțin da, deoarece l-am susținut pe dumnealui. Astfel, nimeni nu-mi atrăgea atenția. Mă lăudau la tot felul de adunări, dar aici se termina totul.

Cum era să practici medicina într-un regim totalitar?

gheorghe baciu

Știți, eu am început să studiez medicina în perioada sovietică și pe atunci era o școală puternică. În acele vremuri eu nu simțeam politică în sănătate. Desigur, cei care voiau să crească erau promovați prin partide. Cu toate acestea studiile erau foarte bune. În viața mea nu am falsificat vreo expertiză medico-legală. Odată o femeie s-a spânzurat și un prieten, care lucra cu ea, m-a rugat să scriu altă cauză a morții. I-am spus că în loc de spânzurare scriu că s-a împușcat. Omul mi-a spus că glumesc și atunci am scris cauza reală a decesului. Au mai fost cazuri când cineva poate a vrut să mă influențeze în acest mod, dar eu am scris mereu adevărul.

Vreau să vorbim și despre perioada recentă a Moldovei și evoluția sistemului de sănătate. După căderea comuniștilor în 2009 la guvernare au venit partidele democratice. Oamenii, inclusiv cei din sănătate, au sperat la multe schimbări. Dumneavoastră personal ați sesizat? Ceva s-a schimbat spre bine în sistemul de sănătate din Moldova în ultimul deceniu?

Sunt născut pe timpul României Mari și țin minte războiul și foametea. Am fost comsomolist, deoarece trebuia să fiu, că altfel nu prea aveai cum. Totuși, nu am avut și nu stimez Partidul Comunist și ceea ce a făcut acest partid. Acest lucru depinde însă de educația și valorile pe care le are omul. Eu promovez adevărul istoric.

În domeniul Sănătății mult timp totul a mers parcă din inerție. Am fost director al Centrului de Medicină Legală timp de 12 ani. Am elaborat toate regulamentele pentru realizarea expertizelor medico-legale, am tradus din rusă în română toate documentele din domeniul medicinei-legale. A fost un lucru enorm să educăm specialiștii din ziua de astăzi. Eu observ un progres în acest domeniu. Au început să apară specialiști tineri, implicați. Eu cred că dezvoltarea, inclusiv a medicinei legale, se poate face cu utilaje performante și salarii bune, ca medicii să nu fugă. Au mai rămas tineri buni, dar acum și ei fug din Moldova. Tare îmi doresc ca cei care sunt astăzi la guvernare să se întoarcă cu fața spre popor și să nu-și mai trădeze băștinașii. Ei trebuie să ia decizii bazate pe opinia poporului și să promoveze personalitățile din țară, dar nu să-i promoveze pe cei care fură, cum se întâmplă acum. Mă doare că tinerii pleacă și acum nu se duc cei care descarcă cărbuni sau lucrează în construcții. pleacă cei mai inteligenți. Înainte oamenii se mulțumeau cu acea pâine neagră pe care o aveau. Odată ce au început să călătorească prin S.U.A și Europa, e firesc că, în special tinerii, care au cunoștințe mult mai ample, să se gândească dacă vor ceva mai bun în viață sau hoție cum este acum în Moldova. Cei care fură trebuie pedepsiți. Cu părere de rău însă ei ne conduc și acesta e un cerc vicios care are doar consecințe negative. Oamenii legii trebuie să se ocupe cu lucrul lor și atunci tinerii nu vor pleca în străinătate.

Din punctul Dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai grave probleme din sistemul de sănătate?

Nu sunt la curent cu tot ce se întâmplă. Acum suntem într-un altfel de sistem medical. Medicina e asigurată. Și totuși sunt o mulțime de oameni care plătesc pentru sănătate. Doar că să poți pentru a plăti cea mai simplă consultație la medic, omului trebuie să-i dai și un salariu decent. Asta e datoria statului. Sistemul de sănătate depinde de nivelul de dezvoltare a țării și de specialiștii cu potențial, pe care nu trebuie să-i lăsăm să plece. Pentru a-i ține aici trebuie să le dai salarii bune. Eu cred că astea pot deveni realitate, dar nu chiar mâine sau poimâine. De aceea este nevoie ca în fruntea sistemului să fie oameni dezinteresați în mașini luxoase și vile în toate sectoarele Chișinăului, care spun că mama lor, care e pensioară, i-au ajutat să construiască case cu șapte etaje. Este nevoie de oameni cu caracter, care însă să nu fure, dar să promoveze adevărul.

Credeți că sunt oameni în sistemul de sănătate care ar putea să facă aceste schimbări?

Cred că sunt, dar eu nu-i cunosc. Eu știu în mare parte pe specialiștii din medicina legală. Ne vedem la diverse conferințe științifice, dar nu-i prea știu. Eu cred că tocmai cei care ar putea schimba ceva, sunt înlăturați. Trebuie să se schimbe sistemul de conducere.

Cum credeți că ar trebui soluționate aceste probleme?

Aș dori ca cei care vin la conducere să comunice cu oameni competenți, de diverse specialități, care au intenții serioase, să le ceară sfaturi și să le analizeze. Soluția pentru acest sistem cred că ar fi dacă ar apărea un manager bun, care să fie gospodar, cum se spune la noi, care se mulțumește cu ce are și face reguli pe principiile adevărului.

Pentru că medicina legală e parte din viața Dumneavoastră, vreau să vă întreb de ce în Moldova adesea calitatea expertizelor medico-legale este pusă la îndoială de mulți dintre cei care o solicită sau au avut de suferit de pe urma unui act medical. În ultima vreme, tot mai mulți pătimiți apelează, de exemplu, la experții din România, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”?

Nu aș spune că acolo medicii sunt mai competenți, dar oamenii au dreptul să aibă a doua părere. Nu cred că medicii noștri sunt mai puțin calificați. Avem specialiști foarte buni. Eu nu știu în ce măsură își găsesc dreptatea cei care repetă expertizele medico-legale. Cel puțin, găsesc o a doua părere. Poate că și specialiștii noștri mai fac greșeli, că eu nu verific calitatea la toate expertizele medico-legale. Și eu uneori le mai găseam greșeli specialiștilor, dar fiecare caz e o istorie aparte și îmi este greu să critic sau să laud. Știu că specialiștii noștri știu carte nu mai puțină decât cei din România.

În Moldova există un singur Centru de Medicină Legală care face expertize medico-legale și mai nou psihiatriace. Respectiv, atunci când sunt cazuri de malpraxis, unii avocați afirmă că ar exista diverse interese, motiv din care expertizele nu sunt întotdeauna cele mai adevărate și corecte. Ce ne puteți spune despre aceasta?

Cât am fost eu director al Centrului niciodată nu am auzit ca vreun ministru să-mi spună ce să fac. Nimeni nu se amesteca în munca mea. Pe mine nu mă interesa ce voiau să facă alții. Mai aud și eu cazuri când unii dintre medicii noștri au călcat strâmb. Eu însă nu pot să le spun specialiștilor ce să facă și ce nu. În plus, când cineva comite niște ilegalități, nu strigă în gura mare ce a făcut.

Credeți că sunt suficienți doctori pregătiți în domeniul medicinei legale?

Avem suficienți, dar nu și dintre cei care își fac munca bine și sârguincios.

Cum poate fi rezolvată problema?

Catedra de Medicină Legală selectează specialiști. Din păcate însă în sistem vin cei mai slabi oameni, dar nu cei mai buni.

De ce credeți că se întâmplă astfel?

Deoarece toți caută calea cea mai ușoară.

Ați observat o solidaritate între medici, că se acoperă unul pe altul, atunci când se descoperă vreun caz de malpraxis?

Nu am întâlnit, dar nu pot exclude așa ceva. Cumetrii rămân cumetri.

Cum ar trebuie să procedeze medicii în asemenea situații?

Să spună adevărul.

Cum credeți, de ce în medicină mai există corupție și se ia mită?

Corupția a fost și va fi, dar cred că despre asta multe s-au vorbit și nu mai trebuie să comentez. Eu sunt obișnuit să vorbesc în baza probelor, iar în situațiile enumerate mai sus, eu nu le am.

Ați făcut atâtea pentru sistemul medical din țară. Ați vrut vreodată să fiți ministru al Sănătății?

În primul Parlament mi s-a propus să fiu deputat, dar am refuzat. Acum regret.

De ce?

Că poate aveam casă, masă, etc. Eu nu am făcut mai puține lucruri decât ar fi făcut alții care se bat cu pumnul în piept, dar asta este.

Aveți regrete ce țin de cariera Dumneavoastră?

Eu regret doar că acest stat nu progresează. De viața mea eu sunt mulțumit, că oricum mare bogăție nu iei cu tine.

Ce mesaj aveți pentru persoanele care luptă ca să mai schimbe ceva în sistemul de sănătate?

Ei au nevoie de dârzenie, caracter și voință ca să nu cedeze hoților.

Domnule Baciu, vă mulțumim pentru interviu!

Autor: Parascovia Rogate

e-sanatate.md

Sfatul Medicului